Stel je eens voor.  Het is het jaar 2022...

Hoe zou je het vinden als je op basis van een score niet meer mag autorijden.

Je rijd elke dag naar het werk maar op een dag vergeet je de afslag te nemen en moet je omrijden.

Je rijd zonder het in de gaten te hebben  een no go zone in. Een Zone waar vervuilende auto's van voor 2004 worden geweerd.

Jij hebt toevallig een vervuilende auto want je rijd in een oude benzine/diesel auto van het jaar 2000.  Je bent lekker aan het werk en het is al snel weer tijd om naar huis te gaan. de dag zit er op. Eenmaal thuis bekijk je je score .Je ziet ineens dat je minpunten heb gekregen. Maar waarvoor? Het blijkt dat je auto  is gescand door  middel van alle camera's en censoren in een no go zone.   je ziet dat het de tijd aangeeft,  de plaats waar het is gebeurd , wat voor een soort auto het is,  zelf een foto van je gezicht zie je in beeld. je herinnert je het weer.  je was vergeten die afslag te nemen, daarom moest je omrijden.  Daarbij ben je in een no go zone beland zonder dat je het in de gaten had.

Dat is balen. Je hebt  een waarschuwing gekregen dat als je  nog meer punten zou verliezen je onder de minimum score zou komen en dat zou betekenen dat je jouw  bevoegdheid om auto te mogen rijden verspilt. Je bent gefrustreerd maar legt je er bij neer.

 

3 weken later

  Je rijd weer naar je werk maar je bent te laat vertrokken van huis. Je haast je en  merkt dat je de ochtendspits hebt gemist. je kan lekker doorrijden.  Je rijd 10km harder dan is toegestaan zonder dat je het in de gaten heb. Je werkdag vliegt voorbij.  Eenmaal weer thuis controleer je je score weer. Opeens zie je een rood scherm met een bericht. U bent niet meer bevoegd om auto te rijden. Je schrikt je het apezuur. Hoe is dat mogelijk. Je  onderzoekt  verder en komt er achter dat je geflitst bent en met correctie er af 5km te hard heb gereden. Dat heeft minpunten gekost. Hierdoor kwam je onder het minimum aan score waardoor je geen auto meer mag rijden.

Nu zit je zonder auto.  Hoe ga  je nu  naar het werk ? met de trein of bus. Je bent gefrustreerd.

Je bent nu afhankelijk van het openbaar vervoer  maar je wil zo graag weer auto rijden.    

Dus begon je na het werk, de straten in je  buurt te vegen. je begon alles netjes te houden in het openbaar. Je wilde laten zien dat je iets goeds doet voor de maatschappij zodat je je score omhoog kan halen.   Hierdoor gingen  je punten omhoog maar het was nog niet genoeg. Dus besloot je wat geld te doneren aan de plaatselijke Partij/kerk om zo wat terug te doen voor de maatschappij.  Je punten gingen weer omhoog na die donatie..Maar helaas. Na 8 weken zoek je nog steeds manieren om je score in de plus te krijgen.  Je  zit nog steeds zonder auto en je overweegt om niet meer met bepaalde vrienden om te gaan omdat zij ook een lage score hebben. je had ergens gelezen dat het omgaan met mensen die een lage score hebben niet bevorderlijk is voor je score.

Op het werk gaat het  slecht met je reputatie, dit omdat iedereen kan zien wat voor score je hebt.  Collega's beginnen je te negeren. Uiteindelijk word je ontslagen omdat het bedrijf waar je werkte niet meer met jouw wilde werken omdat je zo'n lage score hebt.

 

Dit denkbeeldig stukje  tekst is bedacht en geschreven door E.K

 

 

 

 

 

 

 

Het aantal punten/ je score bepaalt of je een goed of slecht persoon bent.

Hoe het systeem iedereen volgt.

Een kijkje in China's sociaal Krediet Systeem